Waarom?
Het binnenhalen van eieren bij de kweek is een veelgebruikte methode om verschillende redenen. Het zorgt ervoor dat alle eieren gelijktijdig uitkomen, wat de overlevingskansen van de jongen vergroot en voorkomt dat ouders selecteren. Het biedt ook controle over de broedtijd en ondersteunt de kweekomstandigheden, waardoor de jongen veilig kunnen opgroeien. Deze doordachte aanpak optimaliseert het kweekproces en draagt bij aan het welzijn van deze prachtige vogels.
Hoe doe je het?
Zodra de pop een eerste ei heeft gelegd, neem je de eieren weg en vervang je ze door een nepei. Dit herhaal je tot er geen nieuwe eieren meer bijkomen. De nepeieren worden in een veilig bakje geplaatst met zaad of watjes. .
Onbevrucht of bevrucht ei:
Om te controleren of een ei bevrucht is, gebruik je een schouwlampje (of de zaklamp van je smartphone). Dit kun je doen vanaf de vijfde dag van het broeden, wanneer de pop even weg is om te eten. Houd het ei tegen het lampje en bekijk het.
Als je alleen een gele kleur ziet en gemakkelijk door het ei kunt kijken (foto 1), is het ei onbevrucht. Geen aders zijn zichtbaar.
Bij een bevrucht ei (foto 2) zie je duidelijke aders, waardoor het embryo zich ontwikkelt. Dit is een nuttige methode voor vogelkwekers om de voortgang van de kweek te volgen en de zorg voor de vogels te optimaliseren.
Bij het kweken is het omgaan met onbevruchte eieren belangrijk. In een nest met zowel bevruchte als onbevruchte eieren is het het beste om ze allemaal te laten liggen voor extra ondersteuning van de jongen. Als het nest uitsluitend onbevruchte eieren bevat, laat ze dan liggen tot de pop er geen interesse meer in toont om onnodige inspanning te voorkomen. Factoren zoals de leeftijd en ervaring van de ouders, hun conditie en de dikte van de zitstokken kunnen invloed hebben op bevruchting. Zorgvuldige aandacht en geduld zijn essentieel voor een succesvolle kweek van gezonde vogels.
0479 45 49 16